Cabinet ortodontie - Asist. Univ. Dr. Ingrid-Ioana Pintilie Tratamente ortodontice Indreptarea dintilor Tratamente protetice Bucuresti
Pasiunea Calitatii ...
Protetica dentara Bucuresti Albirea dintilor
specialist ortodontie Bucuresti Ortodontie, tratamente protetice, stomatologie generala, Bucuresti
Aparate ortodontice Bucuresti braketi, brackets, braces, Bucharest, Romania Implante dentare Bucuresti Viaggio odontoiatrico Romania
Ortodontie, stomatologie generala / medicina dentara adulti si copii, tratamente endodontice, protetice, chirurgie orala, implantologie Cabinet ortodontie, Bucuresti Protezare pe implant Aparate ortodontice fixe, mobilizabile Cabinet stomatologic Bucuresti
Medicina dentara adulti si copii, tratamente endodontice, protetice, pedodontie, chirurgie orala, implantologie
Ortodontie, tratamente ortodontice, aparat dentar, "indreptarea dintilor" Dentstyle Clinica ortodontie - Bucuresti Endodontie
Cabinet Medical Individual, Bucuresti - Asist. Univ. Dr. Ingrid-Ioana Pintilie si colaboratori
Adresa contact: tel. fix, mobil, mail, programari
Tel fix / mobil, email, programari - Detalii contact Clinica ortodontie - Asist. Univ. Dr. Ingrid-Ioana Pintilie Cabinet ortodontie - Asist. Univ. Dr. Ingrid-Ioana Pintilie Cabinet ortodontie, tratamente ortodontice - Bucuresti
Tratamente ortodontice, protetice, endodontice, pedodontie, implantologie - Bucuresti Clinica ortodontie, clinici ortodontie Cabinet stomatologic Bucuresti, tratamente adulti si copii Clinica dentara Bucuresti - Asist. Univ. Dr. Ingrid-Ioana Pintilie, Bucuresti Cabinet stomatologie generala / Medicina dentara - Dr. Ingrid-Ioana Pintilie
Tratament ortodontic, endodontic, pedodontic etc...
    Clinica ortodontie, tratamente protetice, endodontie, pedodontie, implantologie dentara, cabinet Asist. Univ. Dr. Ingrid-Ioana Pintilie
      Cabinet ortodonţie şi medicină dentară Bucureşti - Asist. Univ. Dr. Ingrid Ioana Pintilie  
Intrebari tratamente ortodontice, protetice, medicina dentara, implantologie, cosmetica dentara
  Termeni explicativi    
           
"Pasiunea Calităţii..."
Abfractia este o pierdere a structurii dentare cauzata de forte care produc o flectare a dintelui. Defectul produs este in forma de V, situat la baza dintelui, langa gingie.
  Clinica stomatologica Bucuresti, clinica dentara ortodontie, cabinet stomatologic sector 1, cabinet dentar bucuresti, aparat ortodontic, implant dentar
 
Abraziunea este tocirea smaltului cauzata de fortele frictionale dintre dinti si obiecte externe. Exemplul cel mai frecvent intalnit este abraziunea care apare in cazul unui periaj dentar prea dur si care produce defecte vizibile la baza dintilor. Se recomanda periajele dentare mai frecvente, realizate cu periute mai moi.
 
Offer in English
 
Alveolotomia este o metoda de extractie prin expunerea partiala a radacinilor, dupa indepartarea unei portiuni din osul care le acopera. Aceasta metoda este indicata pentru radacinile care au probleme – sunt situate profund in os, sau sunt deformate, divergente, convergente si nu pot fi extrase prin metode mai simple.
 
Alveolita postextractionala este o complicatie infectioasa care se manifesta prin durere intensa, care apare la 2-3 zile dupa o extractie dentara si nu este ameliorata decat partial prin medicatia analgetica uzuala. Aceasta problema trebuie semnalata cat mai repede medicului dentist, care va realiza un tratament local (spalaturi cu solutii antiseptice, chiuretaj alveolar, aplicare de conuri cu antibiotice si anestezice locale), dar vindecarea este lenta, in 10-14 zile.
 
Atritia dentara este uzura mecanica a suprafetei cu care musca dintii, cauzata de forte puternice la contactul cu dintii antagonisti. Dupa distrugerea smaltului, uzura dentinei va progresa mult mai rapid si se poate ajunge la distrugerea in totalitate a coroanelor dentare.
 
Bruxismul reprezinta scrasnitul involuntar al dintilor, de regula in timpul somnului. El poate produce dislocarea obturatiilor dentare, uzura dintilor sau lucrarilor protetice, probleme ale articulatiei temporo-mandibulare si dureri de cap.
 
 
Caria dentara este o boala infectioasa microbiana a dintilor, care distruge structura dentara dura (smalt, dentina si cement).
 
Caria de biberon este o carie grava, cu evolutie rapida, care distruge in primul rand incisivii superiori, dar poate afecta toti dintii temporari. Apare la copiii peste varsta de 1 an, care sunt adormiti la san sau cu biberonul in gura, continand lapte sau o bautura indulcita. Acest lichid dulce, care ramane neinghitit, furnizeaza un bun mediu de cultura pentru bacteriile cariogene.
 
Captusirea protezei inseamna aplicarea unui strat de material nou pe suprafata interna a unei proteze, pentru a obtine o adaptare mai precisa pe campul protetic. O proteza poate fi capusita cu material dur, acrilic sau cu un material moale, siliconic, pentru captusiri reziliente.
 
Compozitele fotopolimerizabile sunt amestecuri de particule ceramice si polimeri. Matricea polimerica este faza care este temporar fluida in timpul manipularii si aplicarii materialului, apoi este intarita cu ajutorul lampii de fotopolimerizare, obtinandu-se obturatiile estetice (de culoarea dintelui).
 
Compozitele cu polimerizare duala sunt compozitele la care intarirea materialului se face atat cu ajutorul lampii de fotopolimerizare, cat si prin autopolimerizare, pentru portiunile unde nu s-a obtinut o fotopolimerizare adecvata.
 
Cimenturile ionomeri de sticla sunt materiale formate prin reactia dintre o solutie de acizi organici si o pulbere de particule de sticla alumino-silicat. Aceste cimenturi sunt folosite pentru obturarea dintilor sau pentru cimentarea lucrarilor protetice. Ele se leaga chimic de structura dentara si elibereaza fluor o lunga perioada de timp dupa ce au fost aplicate, avand o activitate anticariogena.
   
Cimenturile ionomeri de sticla hibride sau rasinice sunt cimenturi ionomeri de sticla modificate astfel incat sunt mai asemanatoare cu materialele compozite.
 
Coafajul direct inseamna aplicarea unui liner de hidroxid de calciu deasupra unei zone de mica expunere a pulpei dentare, care a rezultat dupa curatarea unei carii profunde.
 
Coafajul indirect inseamna aplicarea unui liner de hidroxid de calciu in zona cea mai profunda a unei cavitati care a rezultat dupa curatarea unei carii, daca a ramas foarte subtire startul de dentina care separa cavitatea preparata de pulpa dintelui.
 
Eroziunea dentara este pierderea structurii dentare prin disolutie chimica, cauzata de consumul de bauturi sau alimente acide. Eroziunea poate fi cauzata si de acidul gastric, la pacientii cu reflux gastroesofagian.
 
Fatetele dentare sunt restaurari fizionomice, de regula ceramice, care acopera fetele externe ale dintilor care au probleme estetice (colorari, fisuri, uzura, ciobiri, lipsa de aliniere).
 
Gangrena pulpara reprezinta necrozarea si infectarea pulpei dentare.
 
Gutiera pentru bruxism este un dispozitiv in forma de potcoava, confectionat dintr-un material plastic dur (acrilat), care va fi interpus intre dintii celor doua arcade. Gutiera are rolul de a stabiliza articulatiile temporo-mandibulare, de a reduce durerile musculare si de a proteja dintii impotriva uzurii suprafetelor cu care musca.
 
Gingivita este inflamatia gingiei, care devine rosie, mai umflata si sangereaza usor la atingere.
 
Hiperestezia dentinara este sensibilitatea dintilor provocata de anumiti stimuli: variatii de temperatura, iritatii mecanice sau chimice (dulce, acru). Este cauzata de fisuri sau pierderi ale smaltului care protejeaza dentina sau de o retractie a gingiei, care lasa descoperita o portiune a dintelui care nu este protejata de smalt.
 
Incluzia dentara este retentia in os sau sub mucoasa a unui dinte complet dezvoltat, peste perioada sa normala de eruptie, fara a avea posibilitatea sau tendinta de a erupe. Molarul de minte inferior prezinta cea mai mare frecventa de ramanere in incluzie. Molarii de minte inclusi de regula sunt extrasi. Pentru caninii inclusi este de preferat descoperirea chirurgicala si ancorarea pentru aducerea lor pe arcada prin tratament ortodontic.
 
Liner-ul este un strat subtire de material, aplicat in zona cea mai profunda a unei cavitati preparate atunci cand se curata o carie. Este folosit pentru protectia pulpei dentare si ca medicatie pulpara.
 
Molarul de 6 ani: Primii molari definitivi erup la varsta de 6 ani si sunt foarte vulnerabili la carie deoarece au frecvent fosete si santuri adanci, incomplet fuzionate, care permit ca placa bacteriana sa fie retinuta la baza defectului, in contact cu dentina expusa. Aceste defecte morfologice trebuie restaurate sau sigilate pentru a preveni dezvoltarea unor leziuni extinse de carie. Molarii de 6 ani mandibulari se cariaza primii si mai frecvent decat molarii de 6 ani maxilari. Sigilarea este o metoda simpla si nedureroasa de prevenire a cariei dentare, care consta in umplerea santurilor si fosetelor cu o rasina speciala, impiedicand astfel colonizarea lor cu bacterii cariogene. Pentru protectia pe termen lung a molarilor de 6 ani sunt foarte importante indepartarea regulata a placii bacteriene prin periaj dentar si curatarea spatiilor dintre dinti cu ata dentara, precum si tratamentele profilactice cu fluor.
 
 
Obturatia coronara reprezinta restaurarea coroanei dentare, realizata de obicei cu materiale estetice, de culoarea dintelui.
 
Obturatia de canal reprezinta umplerea canalului dentar cu un material biocompatibil, dupa ce resturile de pulpa dentara au fost evacuate, canalul a fost dezinfectat si peretii canalului au fost preparati si neteziti cu ajutorul unui instrumentar special.
 
Ocluzia dentara reprezinta relatia dintre arcadele dentare, atunci cand sunt aduse in contact.
 
Odontectomia este extractia unui dinte dupa realizarea unui lambou si indepartarea osului care acopera dintele. Frecvent se fac odontectomii ale molarilor de minte inclusi sau ale caninilor inclusi, care nu pot fi adusi pe arcada prin redresare chirurgical-ortodontica.
 
Parodontita apicala cronica este o complicatie a gangrenei pulpare si se caracterizeaza printr-o zona de tesut infectat si o demineralizare a osului, care se afla deasupra varfului radacinii unui dinte cu gangrena pulpara. Tratamentul este asemanator celui pentru gangrena pulpara, dar este mai dificil si necesita un timp mai indelungat.
   
Parodontopatia este o boala infectioasa care distruge tesuturile care sustin dintii: gingia, ligamentul parodontal, cementul si osul alveolar. Parodontopatia reprezinta o cauza majora de pierdere a dintilor la adult.
 
Pivotul din fibra de sticla este un pivot folosit pentru a asigura retentia materialului cu care este reconstruita coroana unui dinte devital. Pivotul este constituit dintr-un manunchi de fibre de sticla cuprinse intr-un material compozit special, care se va lega chimic de materialul folosit pentru cimentarea pivotului in canalul dentar si pentru reconstructia bontului dentar. Pivotul din fibra de sticla este foarte rezistent si are o elasticitate similara cu a dentinei, ceea ce permite transmiterea fortelor in mod asemanator cu dintele natural.
 
Placa bacteriana dentara este un biofilm format din mucus si bacterii, care adera de suprafata dentara. Cariile apar atunci cand compozitia placii bacteriene este dominata de bacterii cariogene, cum sunt streptococii mutans. Placa bacteriana este si principalul agent etiologic al bolii parodontale.
 
Pericoronarita este o complicatie septica a eruptiei molarului de minte inferior, manifestata prin inflamatia tesuturilor moi care acopera dintele. Tratamentul poate fi conservativ (suprimarea capisonului mucos care intretine infectia) sau radical (extractia dintelui).
 
Premolarizarea este amputatia uneia dintre cele doua radacini ale unui molar inferior, la care nu s-a putut realiza tratamentul canalului radicular sau al canalelor radiculare. Radacina care ramane trebuie sa aiba o implantare buna si sa poata primi un tratament de canal corect, care sa-i permita sa sutina apoi o punte dentara.
 
 
Protezarea imediata reprezinta aplicarea unei proteze dentare imediat dupa extractia ultimilor dinti.
 
Proteza partiala acrilica este o proteza mobilizabila, confectionata din acrilat, care se mentine pe campul protetic cu ajutorul unor crosete din sarma aplicate pe dintii restanti. Proteza partiala acrilica are sprijin muco-osos, adica se sprijina pe crestele fara dinti.
 
Proteza scheletata este o proteza mobilizabila a carei parte acrilica este construita pe un schelet metalic turnat, in care pot fi incorporate sisteme speciale de mentinere, mai estetice si mai eficiente decat crosetele. Spre deosebire de proteza partiala acrilica, proteza scheletata are sprijin mixt, adica se sprijina atat pe dinti, cat si pe crestele fara dinti.
 
Pulpa dentara este un tesut moale, aflat in interiorul dintelui si in canalele radiculare, care contine nervi, vase de sange, celule odontoblaste.
 
Pulpita reprezinta inflamatia pulpei dentare
 
Pulpectomia vitala reprezinta devitalizarea unui dinte prin indepartarea sub anestezie locala a pulpei dentare.
 
Puntea dentara este o lucrare protetica fixa realizata pentru a inlocui unul sau mai multi dinti absenti, prin folosirea dintilor vecini ca stalpi pentru reconstructia protetica. Aceasta lucrare protetica este cimentata pe dintii stalpi. Ea poate fi ceramica, cu suport metalic sau din zirconiu sau poate fi metalica, cu fatete albe.
 
Reconstituirea corono-radiculara este un pivot cimentat intr-un canal radicular al unui dinte devital. Canalul radicular este initial tratat si obturat, astfel incat o portiune din canal ramane libera pentru a putea primi un pivot. Partea coronara a reconstructiei cu pivot are de obicei forma unui bont dentar care va sustine o coroana sau o punte.
 
Sigilarea este o metoda simpla si nedureroasa de prevenire a cariei dentare, prin care santurile si fosetele dintilor recent erupti sunt umplute cu o rasina speciala, impiedicand astfel colonizarea lor cu bacterii cariogene.
 
Pasiunea Calitatii ...
Supraproteza cu sisteme speciale de mentinere este o piesa protetica mobilizabila, care este ancorata cu ajutorul unor dispozitive speciale: capse, bare cu calaret, telescoape, magneti etc. Aceste sisteme fac legatura intre baza supraprotezei si mai multe radacini dentare sau implanturi dentare.
 
Xerostomia reprezinta scaderea secretiei salivare cauzata de anumite medicamente sau afectiuni.
  Clinica stomatologica Bucuresti, clinica dentara ortodontie, cabinet stomatologic sector 1, cabinet dentar bucuresti, aparat ortodontic, implant dentar  
   
 
 
Cazuri clinice | Terminologie | Intrebari frecvente | Site map
 
www.cabinetortodontie.ro, Dentstyl - CMI Dr. Ingrid-Ioana Pintilie